“Vertrouwen nodigt uit tot ontwikkeling” over autisme en werk
Uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de mensen met autisme en een normale begaafdheid geen betaald werk heeft. Jörn Leidorf heeft autisme en heeft wel betaald werk. Maar dat ging niet vanzelf. Hij werkt nu bij Rapide. Rens Reinders is mede-eigenaar van het bedrijf. We hebben een gesprek over autisme en werk.
Jörn laat mij binnen in het statige pand van Rapide aan de Noorderhaven. Rapide ontwikkelt digitale platformen, klantportalen en mobiele apps. Jörn werkt hier als medior developer en is sinds kort scrumleider
De lange weg van biologie naar ICT
Werken in de ICT was voor Jörn in eerste instantie niet vanzelfsprekend, want hij begon ooit met een studie biologie. Hij maakte de studie niet af vanwege een depressie. Ging werken bij een zorgverzekeraar en raakte vervolgens in een burn-out. Via zijn psycholoog kwam hij bij Script terecht. Script begeleidt mensen met autisme bij ICT leer-/werktrajecten. Een schot in de roos, bleek al snel. De uitdaging die hij zocht vond hij in de ICT. Na het doorlopen van het traject kreeg Jörn een werkervaringsplaats bij Rapide. Een jaar later kreeg hij hier een vast contract voor 28 uur.
Omgeving is belangrijk
“De neuzen staan dezelfde kant op, er is geen haantjesgedrag of office politics”, aldus Jörn. Hij is blij met de informele sfeer en de gelijkgestemde collega’s. “We delen hier inderdaad dezelfde interesses in het puzzelen met allerlei complexe vraagstukken; van science fiction tot kwamtumfysica”, aldus Rens. Daarnaast waardeert Jörn dat het bij zijn werkgever niet alleen gaat om de vakinhoudelijke kennis, maar dat er ook aandacht is voor je persoonlijke ontwikkeling, voor wat je nodig hebt of spannend vindt. “Ik ben daarin hier geen uitzondering”. Rens bevestigt dit. “Het is onze intrinsieke motivatie om medewerkers een mooie werkplek te geven en te zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen.”
Jörn geeft aan dat hij blij is met het vertrouwen dat hij krijgt. “Dat geeft ruimte om mij verder te ontwikkelen. Het haalt stress weg en geeft extra energie”. Inmiddels heeft hij zich ontwikkelt in de rol van scrumleider binnen het bedrijf.
Wat werkt?
Jörn is inmiddels niet de enige die via Script bij hen werkt. Rens benadert Script tegenwoordig actief.
Wat zou volgens beiden bijdragen om te zorgen dat meer mensen met autisme betaald werk hebben? Volgens Jörn zou het helpen als werkgevers meer kennis van autisme hebben. Vaak is er een eenzijdig en stereotiep beeld. Dat maakt werkgevers onzeker om iemand met autisme in dienst te nemen. “Ga het gesprek aan en vraag wat iemand nodig heeft. Kijk naar mogelijkheden voor eenvoudige aanpassingen, bijvoorbeeld flexibiliteit in werktijden.” Zo werkt Jörn 7 uur per dag en vier dagen per week. “Dat is voor mij belangrijk, want sociale contacten gaan voor mij niet vanzelf. Ik kan het wel, maar het vraagt wel veel energie. Anderen zien dat niet, maar het is er wel. Mijn intelligentie compenseert daarin veel. De woensdag ben ik vrij en daardoor werk ik nooit meer dan twee dagen achter elkaar. Dat werkt voor mij goed”.
“Wees ook niet mismoedig als iets niet lukt. Blijf zoeken en blijf positief. Breng je autisme niet als probleem, maar zet in op hoe je productief kunt zijn voor je werkgever en wat je daarvoor nodig hebt.” Bovendien, wat voor iemand met autisme werkt, kan volgens Jörn ook voor anderen heel goed werken. Jörn noemt als voorbeeld de interne verbouwing in coronatijd. De galm in het gebouw is verdwenen. En niet alleen Jörn is daar heel blij mee. Jörn Leidorf (zittend) en Rens Reinders (op beeldscherm)
Rens geeft aan dat werkgevers mogelijk ook denken dat het heel veel extra tijd vraagt, maar dat is niet zo. “Het gaat veel meer om een open houding, naar elkaar luisteren, vragen wat iemand nodig heeft. Ga het ‘experiment’ in openheid aan. Maak er ook geen taboe van als het niet lukt. Maak van tevoren goede afspraken over de verwachtingen over en weer. Kijk of het type werk past bij de persoon. Zie mogelijkheden en wees niet te bang. Bij bijna elk bedrijf is wel een afdeling waarbij iemand past”. Jörn beaamt dit en zegt “het gaat om wat jij interessant en leuk vindt, waar jouw intrinsieke motivatie ligt. Zoek hierbij taken en werk en vervolgens een bedrijf met een werkomgeving die daarmee matchen.”
——
Er is dus veel mogelijk. Bij Autisme Netwerk Groningen zijn wij benieuwd naar andere positieve ervaringen van werknemers met autisme en hun werkgevers in onze provincie; waarom lukt het?
Wil je dit delen met Autisme Netwerk Groningen www.autismegroningen.nl ?
Mail dan naar Roelie Veldhuis, coördinator Autisme Netwerk Groningen r.veldhuis@autismegroningen.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!